KARANLIK ZİHİNLER / ALEXANDRA BRACKEN

Adım Ruby. Hepinizden farklıyım. Aklınızın derinliklerinde gezinebilir,anılarınızı hiç yaşamamışsınız gibi silebilirim.” / Arka Kapak

     Aslında türün tarihi oldukça eskiye dayansa da (Yevgeny Zamyatin -Biz – 1921) distopya bu aralar oldukça fazla eser verilen türlerden biri haline geldi. Bu, dünyamızın sürekli kötüye gidişinden elde edilen malzeme bolluğundan mıdır, fantastik kitaplara olan sevginin artışından mıdır bilemem. Ama bu türü seviyorum orası kesin :)
     Karanlık Zihinler, başta ne olduğunu tam anlamadan okumaya başladığım ama ilerleyen sayfalarında beni alıp götüren bir kitap oldu. Yine ABD ve yine bir salgın! IAAN adlı bu hastalık belli bir yaş grubundaki çocukları etkiler. Büyük bir kısmı ölürken, kalanlara ise bazı güçler kazandırır. Hükümet bu çocukları farklı bölgelerdeki kamplarda toplamaktadır. Ve her yeteneği bir renk karşılığı ile sınıflandırmaktadır.Yeşiller üstün zekalı,maviler telekinezi yeteneği, sarılar elektrik kontrolü,turuncular zihin kontrolü ve kırmızılar ise ateş kontrolü.
     Kahramanımız Ruby, 10 yaşında Thurmond kampına alınır. Turuncu olduğu için ufak bir zihin kontrol durumu ile kendisinin yeşil olarak sınıflandırılmasını sağlar. 6 yıl bu kampta bir yeşil olarak hayatta kalmaya çalışır. Ta ki bir gün turuncuları ortaya çıkarmak için kullanılan bir yöntemle gerçek ortaya çıkana dek...Sonrasında hikayemize kendilerini gerçekten çok sevdiğim Liam,Chubs ve Zu katılır. Ruby ile yolları kesişen bu grup kendilerini, bir yandan PÖK askerlerinden ve birlik denen bir gruptan kaçıp diğer yandan Kaçak Çocuk denilen birini ararken bulurlar. Ruby'nin sırları, Liam'ın iyi niyeti ve sevimliliği,Chubs'ın aksi ve korumacı tavırları ve Zu'nun üzen ama kendisini çok sevdiren çocuk halleri...Bu karakterler bir süre sonra hayatımın bir parçası oldular.
     Sırlar ortaya çıkacak mı? Birlik ve PÖK askerlerinden kaçabilecekler mi? Kaçak Çocuk kim?Kitap hakkında daha fazla detay yok, spoiler vermek istemiyorum. 572 sayfalık keyifli bir kitap ve gerçekten çok şaşırdığım ve beni çok üzen bir son...
     Kitabın dili gayet anlaşılır, anlatımı sürükleyici ve güzel. Tabi ki çevirinin buradaki rolü tartışılmaz.Kapak tasarımı orjinaline sadık kalınarak hazırlanmış,bunu beğendim. Kapaktaki işaret yunanca bir harf bileşimi ( p ve s ) olan psi anlamına geliyor ki okurken neden kullanıldığını anlayacaksınız :)
     Seri halinde 3 kitaptan oluşan bir çalışma ancak ülkemizde henüz 2 kitabı çıktı. Parodi yayınlarından 3. kitap içinde hızlı bir çalışma bekliyorum.
     Son olarak ben kitabı sevdim. Distopya alanında bir başucu kitabı mıdır, serinin devamını okumadan bir şey diyemem ama okunası keyifli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Distopik ve fantastik türleri okumayı sevenler için gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.Şimdiden herkese keyifli okumalar :)
18/11/2015


Altını çizdiklerim:

Hayal kurmak sonunda hayal kırıklığına;hayal kırıklığı da öyle kolayca atlatılamayan sıkıntılı bunalımlara yol açardı. Siyaha yem olmaktansa grinin sınrılarında kalmak daha iyiydi.”
Ruby

En karanlık zihinler,en beklenmedik yüzlerin arkasında gizlenme eğilimindedirler.”
Chubs

Yarın daha iyi hatalar yapmaya çalışacağız.”
Liam

Bir turuncu olduğun gerçeğini ve bu yüzden hep yalnız kalacağını kabullenmelisin.”
Clancy


Orjinal Adı: The Darkest Minds
Yazar : Alexandra Bracken / 1987 - ABD
Sayfa Sayısı : 572
Yayınevi : Parodi Yayınları
Yayın Tarihi : 12/2014
Çeviri : Handan Sağlanmak Arlı
Tür : Distopya,Fantazi,Macera

                                                                                                                                                                               


YAZAR HAKKINDA;

Alexandra Bracken 27 Şubat 1987 yılında Phoenix / Arizona'da doğmuştur. Orta halli,3 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babasının Yıldız Savaşları düşkünlüğünden etkilenmiştir. Üniversitede tarih eğitimi alırken bir arkadaşının doğum günü için bir kitap yazmıştır. Bu ilk çalışması olmuştur. Ardından New York'a taşınan yazar, beş yıl yayıncılık sektöründe çalıtıktan sonra şimdilerde tam zamanlı yazarlık yapmaktadır. 2012-2014 yılları arasında Karanlık Zihinler serisini tamamlamıştır. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder